Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Cestovný ruch

Rudinka_leto_04-1024x455

Žilinský kraj patrí vďaka svojmu prírodnému a kultúrno-historickému bohatstvu dlhodobo medzi popredné regióny cestovného ruchu v SR.

Na základe regionalizácie do oblasti cestovného ruchu podľa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja sa územie obce Rudinka zaraďuje do Severopovažského regiónu, ktorý ma v dlhodobom horizonte výborný potenciál na pobyt v horskom – lesnom prostredí, vidiecky turizmus, pešiu turistiku, paragliding, zjazdové lyžovanie/snowboarding.

VF_-12

Na danom území prevláda v súčasnosti domáci turizmus, s významným podielom príjazdového turizmu. Región ma veľmi dobré predpoklady pre ďalší rozvoj turizmu so zapojením širšieho územia než je tomu doteraz. Na súčasnom postavení regiónu na trhu, má však zásluhu najmä časť okolo Žiliny s najatraktívnejšou časťou Malej Fatry a kúpeľmi Rajecké Teplice.

Prednosťou obce Rudinka je krásne prírodné prostredie, v ktorom sa obec nachádza. Obec má špecifickú polohu medzi krajským a okresným mestom pod Kysuckou bránou. Krásne prírodné prostredie, možnosti športového rybolovu v rieke Kysuca a prírodné rezervácie sú lákadlom pre individuálnu turistiku i rodinné rekreácie.

Rudinka-rieka-Kysuca

V riešenom katastrálnom území obce Rudinka (v extraviláne ani intraviláne) nie sú evidované žiadne národné kultúrne pamiatky zapísané v Ústrednom zozname pamiatkového fondu. V intraviláne ani extraviláne obce sa nenachádza archeologické nálezisko.


Širšie okolie obce ponúka široké možnosti turistického vyžitia. V okolí sa nachádza niekoľko významných turistických a voľnočasových lokalít:

  • mestského typu – Žilina, Považská Bystrica, Čadca, Bytča
  • miesta s kultúrnymi pamiatkami – Budatín, Strečno, Čičmany, Rajec, Lietava, Bytča, Žilina, Súľovský hrad
  • kúpeľné miesta – Rajecké Teplice, Nimnica,
  • termálne kúpaliská – Rajec, Rajecké Teplice, Stráňavy,
  • rekreačné územia – Javorníky, Západné Beskydy, Strážovské vrchy, Malá Fatra, Hričov, vodná plocha Nosice,
  • útvary CR – Manínska úžava, Čertov, Podjavorník, Terchová – Vrátna, Javorinka, Veľká Rača, Bumbálka, Kasárne, Skalité, Rajecká Leská, Makov, Javorníky
  •  

Obec Rudinka podporuje akékoľvek turistické činnosti a aktivity v regióne, i preto prinášame plán turistických podujatí ŠKT Kysucké Nové Mesto. Tento nájdeš na ich oficiálnom webe www.sktknm.sk