Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

DHZ Rudinka

DHZ-Rudinka-v-roku-1957

V rokoch 1939 – 1945 v okrese Kysucké Nové Mesto bol založený iba jediný hasičský zbor, a to v Rudinke. Podľa dokladu OHJ Kysucké Nové Mesto z 3. marca 1944, mali v Malej Rudine – dnešná Rudinka založiť jedno hasičské družstvo.

„Veliteľom bol ustanovený pán Garbierik ako spoločný veliteľ Rudiny a Rudinky. Všetky písomnosti z OHJ bude dostávať aj brat Rudolf Ošipaník, samostatne pre svoje družstvo. Ono bude vystupovať ako samostatný zbor ako pri cvičení v obci , tak aj iných policajne – požiarnych predpisov, iba pri okresných oslavách a nástupoch bude dopĺňať zbor z Veľkej Rudiny“.

Toľko sa píše v liste OHJ Kysucké Nové Mesto č. j . 58/1944 o založení tohto zboru, ktorý OHJ napísala na vedomie podľa listu zo Slovenského hasičského zväzu v Bratislave zo dňa 3.3.1944 pod č. j. 625, ktorý súhlasí so založením v takejto podobe.

DHZ-Rudinka-v-roku-1972

 

Úspechy

Viac krát víťazi súťaže v hasičskom športe O Pohár Dolných Kysúc. V roku 2003 družstvo z Rudinky opäť vyhralo okresnú súťaž a postúpilo na krajskú súťaž  v Turanoch kde sa podaril historický úspech v podobe druhého miesta. Hasičské družstvo sa už od roku 2006 pravidelne zúčastňuje Severoslovenskej hasičskej ligy kde dosahuje len tie najvyššie priečky. V roku 2015 sa členom športového družstva podarilo vyhrať  túto ligu. V Roku 2009 prevzal tajomník zboru z rúk prezidenta DPO SR JUDr. Jozefa. Minárika najvyššie vyznamenanie DPO SR, Zaslúžili člen DPO SR.

VF_-27

 

Albert Piňo ako tajomník zboru dosiahol ďalší veľký úspech v roku 2015, keď v celoslovenskej súťaži kronikárov dosiahol krásne druhé miesto.

 

 

Kontakt

V prípade potreby kontaktu DHZ Rudinka kontaktujte miestny Obecný úrad Rudinka.


Základné informácie o DHZ

Vznik: 3. marca 1944
Zakladatelia: Rudolf Ošípaník, Vincent Líška
Aktuálny počet členov: 50
Technika: Mercedes Sprinter – 9. miestny, striekačka PS 2.0, HERON – kalové čerpadlo motorové


Predseda: Štefan Hlavatý ml.
Tajomník: Albert Piňo
Veliteľ: Kuba Anton ml.
Pokladník: Anna Ševčíková
Preventivár: Tomáš Janík