Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dopravná infraštruktúra

Obec Rudinka sa nachádza 4 km od okresného mesta Kysucké Nové Mesto. Obec je súčasťou severného koridoru vnútroštátneho systému, územie spadá do dopravnej gravitácie Bratislavy.
Cestnú sieť tvorí cesta III. triedy – 2095, ktorá sa napája na cestu I.triedy č.11, ktorá je priamym prepojením na krajské mesto. Pre potreby prepojenia obce je obecná komunikácia postačujúca, dĺžka miestnych komunikácií je 4500 m. Priemerná šírka cestnej komunikácie je 3,5 metra. Územím obce vedie železničná trať, pričom sa jedná o hlavnú železničnú trať ČR – Čadca – Žilina. Pre obec slúži zastávka Brodno.

Obec-Rudinka

V obci je zabezpečená autobusová doprava, ktorá umožňuje obyvateľom ich premiestňovanie a zabezpečuje spojenie s okolitými obcami a mestami. Autobusovú dopravu zabezpečuje SAD Žilina a.s.. V obci sú umiestnené 2 zastávky pre autobusovú dopravu – Rudinka MajerRudinka rázc. Počas pracovných dní premáva obcou celkovo 20 autobusových spojení, pričom prvý spoj odchádza o 04:51 a posledný o 22:54. Počas víkendov je autobusová doprava obmedzená a spojenie poskytuje v nedeľu 2 spoje a v sobotu 2 spoje. Niekoľkokrát za deň premáva priamy spoj do okresného mesta. Spoj do krajského mesta nepremáva.

V okrese sa nenachádza letisko, najbližšie môžu leteckú dopravu využiť obyvatelia obce Rudinka v rámci Žilinského samosprávneho kraja na regionálnom v Hričove. Je využívané pre leteckú dopravu slovenských a zahraničných leteckých spoločností, lety firemných a súkromných lietadiel, letecký výcvik a športové lietanie. Ekonomický efekt regionálneho letiska nastáva aktívnym prepojením na miestnu ekonomiku. Ako súčasť dopravnej infraštruktúry sa prejavuje v podpore hospodárskeho rozvoja svojej spádovej oblasti.

Letisko-Žilina-Dolný-Hričov-1