Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Občianska vybavenosť

Podľa charakteru subjektov rozdeľujeme občiansku vybavenosť do dvoch základných skupín:

  • verejná vybavenosť (školstvo, zdravotníctvo, sociálna starostlivosť),
  • komerčná vybavenosť (zariadenia maloobchodu, verejného stravovania, služieb)

Občianska vybavenosť zodpovedá veľkosti obce. Nakoľko je Rudinka rozlohou aj počtom obyvateľov menšia obec, nenachádza sa tu zdravotné stredisko, ani lekár, či akékoľvek zariadenie ponúkajúce sociálne služby. Tieto služby sú poskytované v okolitých mestách. Mimo územia obce sú obyvateľom k dispozícií aj bankové služby.

OÚ-Rudinka

V obci sa nachádza materská škola. V školskom roku 2015/2016 materskú školu navštevovalo 18 detí. V MŠ sú zamestnaní 2 pedagogický pracovníci a 3 nepedagogický zamestnanci. Základnú školu deti z obce Rudinka navštevujú v susednej obci Rudina.

 

Na trávenie voľného času a športové aktivity majú obyvatelia k dispozícií futbalové ihrisko, ktoré je udržiavané obcou. V obci však nie je aktívne futbalové mužstvo a obec sa nezapája do športových futbalových súťaží ani na úrovni žiakov. Ihrisko využívajú v súčasnosti najmä miestni požiarnici, ktorý sú aktuálne víťazi Severoslovenskej hasičskej ligy a dosahujú trvale dobré výsledky v hasičskom športe. Pre obyvateľov obce je tiež k dispozícii detské ihrisko, ktoré je udržiavané pre materskú školu. Súčasné vybavenie ihriska však vyžaduje modernizáciu.

Ihrisko-Rudinka

Veľkosť obce je aj v prípade komerčnej vybavenosti limitujúcim faktorom. Pre obyvateľov obce je k dispozícii miestne pohostinstvo. Ostatné služby využívajú obyvatelia obce v okolitých mestách a obciach, keďže priamo v obci poskytované nie sú.